Карла-Маркуса Ґаусса (Karl-Markus Gauß, 14.05.1954, Зальцбурґ) – австрійського письменника, есеїста, репортажиста, редактора журналу «Literatur und Kritik», автора «Європейської абетки», яка 2017 року вийшла у «Видавництві 21» у перекладі Юрка Прохаська, оголосили лауреатом Премії Жана Амері за європейську есеїстику 2018 року (Jean-Améry-Preis für europäische Essayistik).

Журі відзначило Карла-Маркуса Ґаусса як визначного автора, який легко долає уявні кордони між Східною та Західною Європою і досліджує частину континенту, яка досі для більшості європейців залишається terra incognita. Члени журі наголосили, що загалом есеям Карла-Маркуса Ґаусса і зокрема одній із останніх його книг «Zwanzig Lewa oder tot: vier Reisen», що вийшла в австрійському видавництві «Zsolnay», властивий показ багатства Європи в її розмаїтті, спостережливість, деталізація, акцент на мові так званих забутих європейських народів, на їхніх традиціях та протиріччях, на їхній ідентичності, самоусвідомленні, емпатія автора до простих людей, про яких він розповідає. Журі також відзначило, що Карл-Маркус Ґаусс своєю майстерною, мистецькою есеїстикою демонструє, як важливо усвідомлювати, що Європа – це один спільний дім, спільна батьківщина багатьох народів, чим, власне, подібний до традицій Жана Амері.

Церемонія нагородження відбудеться 11 лютого 2018 року в Берліні.

Премія за європейську есеїстику пам’яті австрійського письменника, журналіста, кінокритика, есеїста Жана Амері була започаткована 1982 року Марією Амері – його вдовою – та німецьким видавництвом «Klett-Cotta» (Штутґарт), проіснувала до 1991 року; відновлена 1999 року Робертом Менассе як Австрійська Державна премія з культурної журналістики. Премія присуджується раз на два роки за «видатні досягнення в сфері критичної, актуальної, просвітницької есеїстики» Об’єднаним Фондом Культури та видавництвом «Klett-Cotta». Призовий фонд становить 15 000 євро. Це одна з найпрестижніших нагород з есеїстики у німецькомовному світі.

«Європейська абетка» за цим посиланням: http://www.books-xxi.com.ua/products/evropejska-abetka

 

Інґа Кейван,

PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com