Ні для кого не є таємницею, що якісна книжка – це досконале поєднання змісту і форми. А тому зрозуміло, що обкладинка має значення. А якщо точніше, то вдалий дизайн книжкового видання – це також важливий чинник його успіху.

Дизайн більшості книг «Видавництва 21» розробляє Анна Стьопіна. Її стиль уже давно впізнаваний нашими читачами і є своєрідним обличчям «Видавництва 21». Анна, власне, є однією із найперших читачок майбутніх книжок видавництва, адже без занурення у світ тексту не може йтися про максимально вдале і відповідне дизайнерське рішення, ідеальний результат.

«Видавництво 21» попросило Анну поділитися специфікою роботи над дизайном книжок, на вихід яких очікуємо в серпні, і, власне, розповісти про особисті враження від цих книг. Ідеться про «Паризьку дружину» Поли Мак-Лейн (переклад Ірини Вікирчак) та «Робити дітей» Андреаса Бернарда (переклала Олександра Григоренко).

Аню, як виникла ідея дизайну обкладинки книги Андреаса Бернарда «Робити дітей»? Який смисл ти в неї вклала? Як, власне, тобі читалася ця книга?

Поняття не мала, що робитиму із цією книжкою на початку. Тема не моя, ще й нон-фікшн. Але після прочитання все стало на свої місця, і обкладинка зрештою вийшла цілком моя – тобто, в моїй найулюбленішій стилістиці змістовного мінімалізму. А ще дуже заводить, коли у потенційного читача дует назви із основним візуальним образом викликає чи то легкий шок, чи то повну дезорієнтацію. А воно там усе дуже логічно, насправді.

Чи закладала ти якусь алюзію в обкладинку до «Паризької дружини»? Бо у мене, відверто кажучи, одразу спрацювало гіперпосилання на Булгаківську Маргариту. Як загалом тобі читався цей текст? Як тобі ці стосунки?

Відносно не маленька за обсягом книга, що була прочитана мною рівно за одну добу. Настроєва та чуттєва. Змушує співпереживати та має ефект 3D – сидиш і випиваєш із ними там у паризьких барах (сміється). Є одна у неї негативна риса – не хочеться дочитувати (усміхається). І якщо вас, як мене, не підганяє дедлайн, ризикуєте довго смакувати останні сторінки, як шоколадний торт. Над обкладинкою працювала досить довго – ніяк не могла знайти баланс між драматичністю сюжету та легкістю буття – своєрідною релігією, яку сповідують чи не всі персонажі книги. Тому й Гедлі перебуває у мене десь посередині – між світів, така мудра і наївна водночас, сповнена щастя і страждань – муза Гемінґвея.

Книги вийдуть уже 10 серпня, а до 12 серпня їх можна замовити за нижчими за прайсові передпродажними цінами. Це можна легко і швидко зробити тут.

Від видавництва запитувала Інга Кейван