19 березня у «Видавництві 21» побачить світ українське видання роману швейцарського письменника Крістіана Крахта «Імперіум», переклад якого здійснив Богдан Стороха. Роман вийшов 2012 року і був відзначений премією Вільгельма Раабе.

Роман «Імперіум» – антиутопія, побудована на реальній життєвій історії реальної людини. Автор розповідає про німецького аптекаря, письменника, вегетаріанця, нудиста, філософа, плантатора, засновника квазірелігійного ордену Сонця Августа Енґельгардта (27 листопада 1875, Нюрнберґ –6 травня 1919, Кабакон, Папуа Нова Гвінея). Він на початку ХХ століття перебрався до Німецької Нової Гвінеї задля того, щоби втілити свою заповітну мрію про ідеальне суспільство. Авґуст Енґельгардт купує острів Кабакон з великою кокосовою плантацією і пробує створити колонію, мешканці якої мали б існувати за законами природи, у гармонії із собою та навколишнім світом, сповідуючи нудизм, вегетаріанство. Основним продуктом і харчування, і промисловості стають кокоси, які Енґельгардт вважає найбільш досконалими і найбільш наближеними до Бога. Здавалося б, є вже все задля щастя та рівноваги, та, очевидно, життям утопія не передбачена: щоденне існування виявляється далеким від ідеалізму, як і мотивація нових членів ордену. Та й людство, як виявилося, готувалося зовсім не до глобального переселення на утопічний Кабакон – світ дихав Першою світовою.

Авґуст Енґельгардт справа

Джерело: https://haunebu7.wordpress.com/2015/01/16/august-engelhardt-sonnenorden-aequatoriale-siedlungsgemeinschaft/

Оповідь Крістіана Крахта динамічна, сповнена алюзій, гумору, іронії, гротеску та натуралізму. Та попри це головний герой не може не зворушувати своєю наполегливістю, вірою у власну справу. Він нагадує «дитя квітів», і здається, що Love Generation та весь їхній рух зародився не у 60-х роках ХХ століття у Сан-Франциско, а значно раніше – із голови Авґуста Енґельгардта, якого можна назвати іконою гіппі-стилю.

На окрему увагу заслуговує дизайн книги від ілюстратора, книжкового дизайнера Миколи Леоновича. Центральне зображення на обкладинці – зікурат із кокосів, який має вести до Бога,сприймається також як стилізація під корабель, що викликає алюзію до образу Das Narrenschiff, який символізує світ людей.Голова, що складається із обличчя античної скульптури і половини кокоса, символізує ідеальну людину, її ідеальні ідеї, ідеальній світ, народжений у голові і можливий до реалізації лише у голові. Ці зображення мають виразний іронічний підтекст.А своєрідний дизайн сторінок, ілюстрації всередині книги, як мрія, марево чи ілюзія, як океанський бриз – легкі, повітряні, і, здається, ось-ось розчиняться на сторінках. Також вони відтворюють атмосферу, дух часу ранньомодерного fin de siècle.

Уже з 19 березня читачі самі зможуть переконатися в ідеальному поєднанні змісту та форми українського видання «Імперіуму» А до 20 березня книгу Крістіана Крахта можна придбати на сайті «Видавництва 21» за передпродажною ціною: http://www.books-xxi.com.ua/products/imperium

Довідка про Крістіана Крахта: http://www.books-xxi.com.ua/brands/krahtkristian

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735