У п’ятницю, 2 червня о 16:00 в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація науково-популярної книги «У мереживі вальсу. Світське життя на Буковині (1848–1918)» завідувачки відділу науково-освітньої роботи ЧОКМ Катерини Валявської. За участі директорки науково-дослідного Центру буковинознавства Ганни Скорейко. Модеруватиме зустріч літературознавиця, поетеса Інґа Кейван. Посилання на презентацію.

Дослідження Катерини Валявської – чи не перша спроба осмислення публічного життя освічених верств на Буковині у складі Габсбурзької монархії в контексті модернізації.

У другій половині ХІХ ст. частиною соціалізації еліти стали домашні святкування, прогулянки на променадах та в околицях міста, домашні музичні вечори та бали, кінні перегони, благодійні акції, відвідування кав’ярень і вечірня гімнастика. Частина цих соціокультурних практик мала придворне походження, інша сформувалася на старих моделях бюрґерської товариськості / компанійськості. Через розмивання соціальних меж еліту із середовища середніх освічених верств почали зараховувати до світського товариства, яке ідентифікували як «zweite Gesellschaft» («друге товариство / суспільство»), на противагу придворному товариству – «erste Gesellschaft» («перше товариство / суспільство»). В україномовній традиції цю спільноту називали «ліпше товариство», або «світ».

Ці та інші перетворення публічного простору Герцогства Буковина обговорять під час презентації, зокрема  організатори пропонують спільно поміркувати над такими питаннями:

  1. Що надавало Чернівцям, крайовій столиці, модерності?
  2. Яке місце посідала у світському товаристві місцева знать?
  3. Що у світському житті репрезентувало національний характер Буковини?
  4. Що залишила по собі культура світського життя на Буковині і як перетворити це на культурний та туристичний бренд нині? 

 

Вхід вільний. Книжку з автографом можна буде придбати після заходу.

 

Довідка про авторку.

Катерина Валявська – наукова співробітниця науково-дослідного Центру буковинознавства при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького обласного краєзнавчого музею. Навчалася на кафедрі історії України факультету історії, політології та міжнародних відносин у ЧНУ ім. Юрія Федьковича, у 2016 р. захистила кандидатську дисертацію, присвячену дослідженню світського життя на Буковині в хронологічних межах 1848–1914 рр.