У «Видавництві 21» з’явився друком практичний посібник для професійних стоматологів та початківців про те, як заснувати власну клініку. «Беззубий бізнес» – це результат співпраці підприємця й письменника Андрія Мероника та стоматолога-ортопеда Богдана Кушніра, які наважилися почати спільну справу й не прогадали.   

Книжка написана в жанрі нонфікшн. Легко й доступно тут описано всі процеси сучасної стоматології – від пошуку працівників та обладнання до обслуговування пацієнтів, а також зберігання даних, різні юридичні питання тощо. Видання розповідає про те, як вибрати приміщення для майбутньої клініки, чи варто штрафувати персонал, як працювати з рекламою та постачальниками. «Беззубий бізнес» містить відповіді на питання про сучасну стоматологію в Україні та виклики для майбутніх підприємців, а також практичні рекомендації, як їх уникати. 

 

Коли автори «Беззубого бізнесу» відкрили в Києві свою першу клініку, багато друзів і знайомих запитували, скільки кредитів вони взяли, щоб це реалізувати. Відповіді на всі питання автори й зібрали в книжці – посібнику для недосвідчених або практикуючих стоматологів, які мріють побудувати власну клініку. «Я часто помічав стереотип, говорить Андрій Мероник, що відкриття стоматології це щось, де має фігурувати пів мільйона або мільйон доларів. В нас вийшло значно дешевше. Тоді я зрозумів, що в людей дещо спотворене уявлення про те, як працює цей бізнес». 

Видання стало квінтесенцією досвіду обох авторів. Воно розповідає, як зайнятися цією справою і максимально зберегти свої нерви, кошти, ресурси. 

«Є безліч варіантів, говорить Богдан Кушнір, – коли ти можеш зробити неправильний крок та інвестувати гроші не в те обладнання або придбати нерухомість в місці, де не буде хорошого потоку пацієнтів. Можна втратити великі кошти. Під час відкриття першої клініки ми наступили на багато граблів та зробили чимало помилок. При відкритті другої йшли вже геть іншим шляхом». 

Окрім цікавої історії та практичних кейсів, книжка містить спеціальний фінансовий довідник. «Я б назвав його фінансовим стриптизом, – додає Андрій Мероник, – тому що там ми повністю оголюємо всі статистичні дані, відсотки, витрати: на що вони йдуть, де можна оптимізувати, де можуть бути збитки тощо». Ці цифри будуть корисними людині, яка тільки планує відкривати свою клініку або оптимізувати вже існуючу інфраструктуру та проаналізувати, чи працює вона ефективно. 

Перша презентація книжки відбудеться 9 жовтня (понеділок) о 18:00 у книгарні Readeat (м. Київ, вул. Антоновича, 50). Учасники: Андрій Мероник, Богдан Кушнір. Вхід вільний. 

 

Довідка про авторів. 

Андрій Мероник письменник, математик, дослідник, волонтер. Підприємець, співвласник мережі стоматологічних клінік у Києві. Закінчив Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Національний університет «Києво-Могилянська академія». Автор книг «Золотий Грааль криптовалютного трейдингу», «69 невдалих побачень», «24.02». 

Богдан Кушнір у 2015 році закінчив Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, де згодом певний час працював на кафедрі ортопедичної стоматології. У 2015-2017 роках пройшов інтернатуру на базі Борщівської районної лікарні, в Київській області, та Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. У 2018 році отримав спеціалізацію з ортопедичної стоматології в Українській військово-медичній академії. Спеціалізується на естетичній реабілітації зубів внаслідок їхнього руйнування або втрати.