У вересні у «Видавництві 21» вийшов роман германістки, доктора філософських наук Віденського університету, літературної перекладачки, журналістки, публіцистки Лесі Івасюк «Зашморги». У жовтні та листопаді Леся Івасюк презентує свій роман в Україні. Спочатку презентації відбудуться у Тернополі, Львові та Чернівцях, після невеличкої паузи Леся Івасюк відвідає Харків, Київ, Івано-Франківськ.

І частина промотуру

22 жовтня, Тернопіль, книгарня «Є» (вул. Валова, 7-9), 19:00. Модератор: Юрій Матевощук.

23 жовтня, Львів, книгарня «Є» (проспект Свободи, 7), 18:30. Учасники: Леся Івасюк, Ігор Мельник. Модератор: Данило Ільницький.

25 жовтня, Чернівці, Літературний целанівський центр (вул. Ольги Кобилянської, 51), 18:30. Модератор: Інґа Кейван.

ІІ частина промотуру

26 листопада, Харків:

  • 11:20: лекція «Канон світової літератури reloaded. Виклики і шанси для україністики», презентація, дискусія. Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди (вул. Валентинівська, 2), ауд. 215 Б.
  • 18:00: презентація у книгарні «Vivat» (вул. Квітки-Основ'яненка, 2). Модерування: Олена Рибка.

28 листопада, Київ, книгарня «Є» (Хрещатик, 46), 18:30. Модерування: Людмила Дмитрук.

30 листопада, Івано-Франківськ, книгарня «Є», 18:00. Модерування: Степан Процюк.

Над дизайном обкладинки працював Михайло Москаль

Прочитати уривок і замовити книгу можна на сайті

«Зашморги» – це історико-інтелектуальний трилер. Дві його головні героїні, журналістка Ореста та остарбайтерка Марія, – жінки різних поколінь, різних історичних епох, яких об’єднали Україна, Відень і таємниця.

Ореста отримує завдання від австрійського актора: знайти інформацію про Марію – першу дружину його батька. Ці пошуки охоплюють кілька часових пластів і життя кількох поколінь в Австрії та Україні. Крок за кроком Ореста розплутує клубок таємниць і віднаходить людей, про існування яких не запідозрювала ні вона, ні замовник. Журналістка зіштовхує два різні світи: традиційно австрійський, з його специфічним укладом, та український, її рідний. У цьому романі всі герої мають свої історії та трагедії, але спільне одне: вони, нарешті, з цікавістю й острахом відкривають для себе одне одного.

Описані події відбуваються у Відні та в українських Карпатах у 2013–2015 та 1943–1946 роках. Леся Івасюк актуалізує не лише українську, а й загалом європейську колективну історичну пам’ять, звертаючись до боротьби членів ОУН у перші післявоєнні роки, до їхньої діяльності в Австрії, до продовження війни між ОУН та НКВД не лише після війни, а й за межами України, до злочинної діяльності представників радянської системи у повоєнній Австрії, демонструє механізм метастазування тієї системи у тілі Європи – аж до впливу на суспільно-політичне життя Європи сучасної, яку у романі показано далеко аж ніяк не крізь скельця рожевих окулярів. «Зашморги» – промовиста ілюстрація того, що не можливо вповні збагнути актуальні історико-політичні обставини без аналізу давніших у часі подій. Роман дає відповіді на безліч важливих для сучасної України запитань, але й породжує чимало нових.

Звісно, письменниця у своєму творі акцентує на людських долях, показуючи їхню підпорядкованість історико-політичним подіям, а також те, що від своєї історії зазвичай не втекти, а давні, майже забуті події відлунюють у долях людей за багато років та поколінь. І там, де люди, там не уникнути власне людського: персонажі «Зашморгів» – люди які люблять, кохають, кохаються, чинять насилля у різних його проявах, ненавидять, бояться, ведуть боротьбу, (не)втрачають віру, шукають, згадують, відчувають. Лесі Івасюк вдалося точно виписати чимало психотипів і передати усю палітру людського існування – від натуралізму до найтонших емоційно-психічних та екзистенційних досвідів. Це дуже смілива і дуже відверта книга, яка зачіпає чимало «струн» та, очевидно, щось у приватних історіях чи не кожного.

Запрошуємо на презентації «Зашморгів» у вашому місті. Це можливість поспілкуватися з приводу актуалізованих романом тем, а також можливість познайомитися з Лесею Івасюк – надзвичайно багатогранною, яскравою особистістю.

Леся Івасюк. Джерело фото: facebook

Дізнатися про Лесю Івасюк більше можна на сайті видавництва

 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735