Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ побувала на найпрестижнішому словацькому книжковому ярмарку «Bibliotéka», що проходив у Братиславі 11-13 листопада цього року, представивши власну книжкову продукцію, «Видавництва 21» та Дитячого арт-видавництва «Чорні вівці». Відвідувачі ярмарку мали можливість поспілкуватися із літературним критиком, публіцистом Олександром Бойченком та письменником, перекладачем Андрієм Любкою.

Корпорація взяла участь у ярмарку як учасник програми «Ukrajina v pohybe», ініційованої Університетом імені Коменського в Братиславі (Univerzita Komenského v Bratislave). Ця програма спрямована на налагодження комунікації між Словаччиною та Україною як країнами-сусідами. Ініціатори проекту намагаються пізнати сучасну Україну, показати її в русі до демократизації, модернізації, прагнуть порозумітися із своїми сусідами, отримуючи інформацію із, так би мовити, перших рук, а не трансформовану через ідеологічно заангажований чужий інформаційний простір. «Ми хочемо показати Україну з перших рук і розповісти про життя її мешканців більше, ніж може поміститися у вечірніх новинах», - так говорять про свою ідею її автори. Проект «Ukrajina v pohybe» - це ініціатива, яка свідчить, що Європа відкрита до міжкультурного діалогу з Україною. І такими можливостями потрібно користуватися задля утвердження позитивного іміджу України. Адже останніми роками Україна особливо усвідомила, як важливо, аби світ знав про неї, її справжню історію, культуру, а не пропущену крізь призму шовіністичних амбіцій та брехні. І як важливо Україні пізнати світ, аби розповідати про себе зрозумілою йому мовою.

Разом з MERIDIAN CZERNOWITZ від України були представлені видавництва «Discursus», «Акта» «ВСЛ», серед авторів, крім вже згаданих, - Таня Малярчук, Тарас Прохасько, Софія Андрухович.

Українські видавці і літератори здійснили ще один важливий крок у напрямку промоції України як культурної, конкурентоспроможної, перспективної країни, представивши свою книжкову продукцію і розповівши про українські інтелектуально-духовні реалії досить великій і зацікавленій цільовій аудиторії. Адже цьогорічний Братиславський книжковий ярмарок словацькі ЗМІ назвали найуспішнішим за всю його 24-річну історію. «Bibliotéka-2016» зібрала 45 114 відвідувачів і 203 експонента із різних країн.