У «Видавництві 21» вийшла книга вибраних віршів сучасного сербського поета, літературного критика, есеїста, видавця Гойко Божовича «Межі міста та інші вірші». Видання здійснене за фінансової підтримки Міністерства культури та інформування Республіки Сербії.

Гойко Божович є головним редактором видавництва «Архіпелаг». Він один із найбільш популярних сучасних сербських поетів, автор поетичних книг  «Підземний кінотеатр» (1991), «Душа звіра» (1993), «Вірші про речі» (1996), «Архіпелаг» (2002) «Стихії» (2006), «Ближні божества» (2012), «Мапи» (2017). Його вірші перекладені 17 мовами. «Межі міста та інші вірші» – це перші український переклад та українське видання творів Гойко Божовича. Над перекладом працювала українська славіст, перекладач, історик літератури, літературний критик Алла Татаренко, з якою видавництво поспілкувалося з нагоди виходу цієї книги.

Алла Татаренко

  • Пані Алло, як Ви відкрили для себе творчість Божовича і що з цією творчістю відкрили, власне, для себе?

З поезією Божовича я познайомилася в сербських літературних часописах. Згодом – у окремих виданнях, які вийшли в реномованих видавництвах, що друкують якісну поезію. Спочатку переклала низку його віршів для читання на літературних вечорах (коли Божович був гостем Форуму Видавців), а потім народилася ідея перекласти вибрані поезії.

  • Яка роль Божовича у сучасному літпроцесі Сербії?

Гойко Божович – знаний у Сербії поет, літературний критик, історик літератури, есеїст, видавець. Він – лауреат престижних літературних премій, організатор літературних фестивалів.... Привертає увагу і його наполеглива боротьба за високоякісну літературу, за культуру, за створення інтелектуального простору, котрий би відповідав потребам сучасних читачів. На літературній мапі Сербії він дуже помітна особистість.

  • Чому Ви вважаєте, що саме поетичне слово Божовича зараз на часі для української аудиторії і що він буде цією аудиторією почутий?

Поетичний голос Божовича дуже своєрідний і упізнаваний. Він тихий, позбавлений патетики, але сугестивний і лункий. Творчість поета сповнена важливих смислів, роздумів про минуле і сьогодення, про природу і цивілізацію, про долю людини і світу. Багатства значення і звучання поет досягає, уникаючи наголошеної декоративності, лунких слів або екзотичних картин. Його світ складається зі звичних елементів, у кожному з яких сконцентровано силу прадавнього міту і могутню енергетику живої реальності. Будучи глибоко національною за своєю сутністю, вкоріненою в історії власного народу, творчість Гойко Божовича відзначається потенціалом філософічності та універсальності, що робить її цікавою і для любителів поезії в Україні. Ці вірші з кожним новим прочитанням породжують усе багатше відлуння, змушують до роздумів і дарують відчуття гармонії поетичного світу, в якому однаково важливими є інтелектуальність і емоційність.

Нагадаємо, що до 25 листопада книгу Гойко Божовича «Межі міста та інші вірші» можна замовити на сайті видавництва за передпродажною ціною.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735