На початку лютого у «Видавництві 21» у перекладі Андрія Любки вийде роман одного із найвизначніших сучасних сербських письменників Светислава Басари «Фама про велосипедистів».

Роман «Фама про велосипедистів» створено у жанрі альтернативної історії. Він вийшов у 1987 році і був проголошений сербськими літературознавцями найкращим прозовим твором сербської літератури 1980-х років. Без сумніву, текст Светислава Басари захопить прихильників інтелектуальної літератури, оздоровленої почуттям гумору, іронією, вмінням бачити зворотній бік актуальних історичних подій, які часто супроводжуються абсурдом та масовим психозом. Як зазначає Андрій Любка, «Светислав Басара зацікавлює читача детективним сюжетом, пропонує йому своє власне, майстерно сконструйоване бачення Історії, але по-справжньому полонить саме дотепними вибриками. Уявіть собі Ісуса, який в’їжджає до Єрусалима на велосипеді. Або Святого Духа, який дивиться згори на грішний світ, а бачить лише рухомі хрести. Шерлока Голмса, який зазнає фіаско у справі з двоколісниками, чи Зиґмунда Фройда, що зустрічає членів Ордену велосипедистів у рамках своєї лікарської практики. Уява Басари не знає меж, але завжди закамуфльована під ретельне дослідження – автор сипле цитатами, історичними фактами, назвами трактатів, деталями з біографій реальних осіб, апокрифічними теоріями й іроніричною термінологією. Цю техніку можна порівняти з такою популярною нині творчістю Дена Брауна, помітити в ній коріння фейкових новин, сфальшованої для пропаганди історії, словом, роман цей та й уся творчість автора ідеально вписуються в нашу гібридну добу».

Звісно, що інтертекстуальність, властива «Фамі про велосипедистів», зумовлює нетривіальність композиції. Тому роман буде справжньою насолодою для тих, кому до вподоби текст як гра, хто любить його складати і розкладати, ніби пазл. І, звісно ж, «Фама про велосипедистів» для тих, хто точно знає чи принаймні здогадується, що не можна сліпо вірити усьому написаному (особливо, коли йдеться про історію). «Вірити автору «Фами про велосипедистів» не треба, як і зовсім необов’язково читати цей твір лінійно – з початку до останньої сторінки, ‒ радить Андрій Любка. ‒ Можна жонґлювати розділами, як циган сонцем, крутити структурою книжки, наче педалями велосипеда. Все одно від цього нічого не зміниться: Візантія, як і Югославія, на карті вже не з’явиться, а історія не покотиться навспак. Попри це, тридцять років тому цей роман сприймався як дотепна вигадка, а сьогодні виглядає справжньою хронікою нашого божевільного часу».

З 1 по 10 лютого роман «Фама про велосипедистів можна придбати за передпродажною ціною.

Книга на сайті «Видавництва 21»: http://www.books-xxi.com.ua/products/fama-pro-velosipedistiv

Довідка про Светислава Басару: http://www.books-xxi.com.ua/brands/basarasvetislav

 

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001499791735