У «Видавництві 21» вийшла книга «РАЙМУНД ФРІДРІХ КАЙНДЛЬ. Розвідки з нагоди 150-ліття від дня народження», присвячена чернівецькому історику, етнографу, етнологу, географу, германісту, ректору Чернівецького університету.

Книга є результатом спільної праці українських, австрійських та німецьких дослідників, які осмислили особистість і доробок Раймунда Фрідріха Кайндля (31.08.1966, Чернівці – 15 (14).03.1930, Ґрац). Упорядкували книгу кандидат історичних наук, Почесний консул Австрії у Чернівцях Сергій Осачук та декан факультету історії, політології та міжнародних відносин, завідувач кафедри історії України, доктор філологічних наук, професор Олександр Володимирович Добржанський. Книга має багатий ілюстративний матеріал. Це архівні документи, більшість із яких опубліковано вперше: фотографії, замальовки із експедицій, карти, схеми, автографи та багато інших цікавих документів, кожен із яких має свою історію.

Раймунд Фрідріх Кайндль постає із матеріалів видання у своїй науковій, громадській багатогранності, яка не може не вражати, тим більше, що була способом життя цього харизматичного чернівецького австрійця. Автори представили його як дослідника населення Карпат та історії Буковини й Чернівців (його «Історія Чернівців» досі залишається найґрунтовнішою працею про наше місто), етнографа, археолога тощо. Та найголовніше, що ця книга є неспростовним доказом, що Кайндль, крім того, що був відповідальним науковцем-дослідником, у всьому керувався принципами гуманізму, був справжнім європейцем, людиною демократичних поглядів. Як принагідно висловився Сергій Осачук, «Кайндль своїми роботами був першим євроінтегратором».

Розвідки книги видають щире захоплення авторів особистістю, про яку вони розповідають. Саме тому цим інформативно насиченим, науково професійним текстам зовсім не властива академічна сухість – вони читаються, як слухається захоплива і яскрава оповідь. Власне, таким і було життя головного героя цього видання.

Раймунд Фрідріх Кайндль зробив так багато для буковинців і чернівчан зокрема, мав стільки прихильності до українців, що не знати про цю людину та його досягнення – не поважати себе, свою історію та культуру. В одному із листів до Михайла Грушевського, з яким підтримував професійні та дружні стосунки, Раймунд Фрідріх Кайндль

написав: «Моє серце летіло до всіх народів, а особливо – до українців».

Сергій Осачук: «Цю ювілейну книгу, присвячену 150-літтю від дня народження Раймунда Фрідріха Кайндля, не можна було не підготувати та не надрукувати. Увага до життя та наукової спадщини цієї багатогранної особистості є мінімальним виявом визнання та пам’яті сучасних поколінь про визначного сина Чернівців».

http://books-xxi.com.ua/catalog/evropejska-politsya