Парадигма СГС[i], що і є предметом книги, базується на техніці лікування методом, який ми назвали «Просторова організація порожнини рота» (Organisation Spatiale de la Bouche – OSB), або оклюзійно-структурний баланс (ОСБ). Саме застосування цього методу розкрило нам усю правду про зуби.
Д-р Жан-Франсуа Ардуен, д-р Родріг Матьє

Нещодавно у «Видавництві 21» побачило світ українське видання книжки французьких стоматологів-хірургів Жана-Франсуа Ардуена та Родріга Матьє «Зуби кажуть правду». Книжка з’явилася на світ українською мовою завдяки ідеї, старанням і фінансовій підтримці Ольги Косенко – лікарки-стоматолога-терапевта, лікарки-стоматолога-ортопеда, лікарки-ортодонта, однієї із засновниць стоматологічної клініки «Стоматологія «Косенко». Ми поспілкувалися з пані Ольгою про методику ОСБ, про те, чому вона особливо актуальна, про стоматологію майбутнього і, власне, про те, що формує майбутнє людини, і, звісно, про книжку «Зуби кажуть правду» та її цільову аудиторію.

  • Пані Ольго, як Ви довідалися про книжку «Зуби кажуть правду»? І яка Ваша участь у проєкті її українського видання?

Книжка – це другорядне. Спочатку, коли я була в Каннах на навчанні, я познайомилася з автором цієї книжки, лектором, моїм учителем Родрігом Матьє. Також я познайомилася з Емануелою Фаветті: вона італійка, із Риму, і теж представниця цієї методики лікування. Після того я поїхала на навчання у Францію до Родріга Матьє та Жана-Франсуа Ардуена. Коли я пройшла курс методики ОСБ [ОСБ – оклюзійно-структурний баланс. – І.К.] повністю, Родріг подарував мені свою книжку. І як апогей нашого спілкування я прийняла рішення, що ця книжка повинна бути перекладена. Спочатку я планувала перекласти її для себе, але потім зрозуміла, що необхідно, щоб таку інформацію читали і пацієнти насамперед і, звісно, лікарі бажано щоб також прилучалися до цього більш глобального підходу до лікування пацієнтів.

  • Ви говорите саме про книжку «Зуби кажуть правду», правильно я розумію? Ту, яку автори позиціонують як нонфікшн, тобто яка є більш популярною? Адже, наскільки я зрозуміла, є ще книжка для фахівців.

Для фахівців книжки поки немає. Родріг Матьє її ще не закінчив. «Зуби кажуть правду» – це єдина поки що на цей момент його книжка, і вона для широкого загалу. Вона для пацієнта і для лікаря. Для загального розуміння.

  • Я так розумію, що Ви застосовуєте у своїй практиці методику ОСБ?

Так, ми працюємо в цій методиці.

  • А в Україні взагалі наскільки поширена ця методика?

В Україні в цій методиці працюють три лікарі: я і двоє моїх друзів. Однією із умов навчання у Франції було зібрати групу від трьох до семи учасників. Мені вдалося залучити ще двох українських стоматологів. Це навчання досить дороговартісне, тому не кожен може сприйняти його умови. Так ми втрьох поїхали на навчання.

  • Чи готові, на Вашу думку, українські стоматологи та їхні пацієнти до такої співпраці? Адже стоматолог, виходячи із поданої у книжці інформації, має володіти також навичками психолога, психоаналітика, соціолога, крім своїх суто професійних навичок і компетенцій. А пацієнт повинен бути готовим до тривалої і дуже усвідомлюваної роботи із собою, а також довіряти своєму лікарю.

Я не можу дати відповідь на це питання достеменно. Я скажу лише, що рушійною силою, швидше за все, будуть самі пацієнти. Наші пацієнти є дуже освіченими, вони грамотні, вони цікавляться. Мене знаходять зараз із Києва, Дніпра, Харкова, із Європи. От приміром зараз у львівського колеги лікується пацієнтка із ОБСЄ. Така група лікарів, як остеопати, прикладні кінезіологи, краніосакральні терапевти, лікарі нетрадиційної медицини також є дуже потужною рушійною силою. Або наші стоматологи зрозуміють, що прийшов час змін, і вони почнуть змінюватися, або вони залишаться через деякий час за межею розвитку. Все ж таки ми станемо рано чи пізно на шлях здоров’я. І якщо починати з маленьких дітей, якщо починати з молочного прикусу, змінного прикусу, тоді варто працювати в методиці ОСБ, не чекати сильних деформацій, які потім будуть потребувати лікування незнімною апаратурою, брекет-системою. Можна не дочікуватися кісткових деформацій, а вже на етапі змінного прикусу, молочного прикусу все виправити.

  • Це справді дуже важливо. Оскільки взагалі пов’язано із самопозиціонуванням людини, з її психологічним станом, зі світовідчуттям навіть. Людина позбавляється якихось комплексів зрештою, це теж дуже важливо. Крім того, стан зубів безпосередньо пов’язаний зі здоров’я загалом, та й психокомплекси вони ж безепосередньо зі здоров’ям пов’язані. Тобто це вже така стоматологія майбутнього.

Так, так. Ми формуємо в майбутньому здорових дітей, які потім будуть змінювати світ.

  • Мене вразило те, як Родріг Матьє та Жан-Франсуа Ардуен обґрунтовують те, що методика ОСБ, допомагаючи збалансувати ротову порожнину, збалансовує і майбутнє людини, власне, впливає на нього і навіть змінює… Але повернемося із мандрівок у часі. Цю книжку самі автори подають як нонфікшн. Отже, вона призначена для ширшої за фахову аудиторію. Кому і для чого Ви б радили все ж пройти шлях цього специфічного тексту?

Книжка доволі зрозуміла для звичайного читача. Ось навіть ці дівчата [пані Ольга вказує на двох дівчат-пацієнток років 10-ти і 16-ти, які чекають на неї й уважно слухають нашу розмову. – І.К.], вони теж у цій методиці лікуються, і для батьків, для дітей інформація, подана у книжці «Зуби кажуть правду», вельми корисна і пізнавальна.

  • Її можна вважати своєрідним путівником у процесі до лікування і власне лікування?

Так. До речі, для дітей вийде наступна книжка, яка буде цікавою молодшій віковій категорії і, звісно, її батькам. Це вже переклад книжки ортодонта Емануели Фаветті. Вона про те, як максимально розкрити потенціал дитини.

  • А як би Ви порадили читати «Зуби кажуть правду» читачеві-не фахівцеві, щоб читання було максимально ефективним і цікавим? Як підходити до цієї книжки, як готуватися до її читання?

Не потрібно якось спеціально готуватися. Можна декілька разів прочитати. У нас є сторінки у соціальних мережах, де пацієнти можуть ставити будь-які питання, і я відповідатиму на них у зрозумілому форматі, буду роз’яснювати всі незрозумілі моменти. Поки я не маю якихось специфічних рекомендацій щодо читання, але однозначно читати треба, розвиватися, цікавитися. Хто шукає, завжди щось знайде.

  • Тим більше, якщо Ви кажете, що пацієнти готові до усвідомлюваної співпраці зі стоматологом, до праці над собою, то я гадаю, що так, вони готові й читати подібну літературу і зокрема книжку «Зуби кажуть правду».

Є, є така категорія пацієнтів, які думають про своє здоров’я і про здоров’я своїх дітей насамперед.

  • Ви себе позиціонуєте, як популяризаторку стоматологічної освіти серед не-фахівців? У будь-якому випадку, виходить так, що Ви взяли на себе таку місію.

Я себе позиціоную як фахівця своєї справи, що постійно розвивається. Я живу, розвиваюсь, творю, ділюся цим з людьми, які мене оточують, сприяючи змінам їхнього світогляду. Долучайтесь!

  • Ви казали, що готується переклад книжки Емануели Фаветті для дітей. А ще якісь проєкти плануються, готуються?

Так, плани є, але поки що ми це не афішуємо. Поки будемо потихеньку, крок за кроком давати раду з тим, що зараз в роботі. Взагалі, робота з книжками не є ж моєю основною роботою. Це вже… так сталося.

  • Це ніби супровідне хобі? Чи все-таки місія, так виходить, хочете Ви того чи ні.

Виходить так.

  • Дякую Вам дуже за таку цікаву розмову. Успіхів Вам і Вашим пацієнтам!

З Ольгою Косенко розмовляла Інга Кейван.

[i] СГС – Стоматогнатична Система. Її баланс є основою для розвитку людини та її тіла.

 

Кілька цитат із книжки «Зуби кажуть правду»

◊◊◊

«Для авторів книги пошуки причин і механізмів базуються на глобальній концепції організації та функціонування порожнини рота відносно цілого організму. Така концепція є наближеною до запропонованої психосоматичної моделі, що спонукає розглядати тісний зв’язок між ротовою порожниною, організмом загалом і психікою людини зокрема. Вона дає змогу зрозуміти взаємозалежність між змінами, викликаними на фізичному рівні, та змінами психоемоційного стану людини, а також її способом функціонування у взаємодії з довкіллям. Ці взаємини ґрунтуються на біологічних, анатомо-фізіологічних даних, які постійно змінюються внаслідок пережитого досвіду й зумовлених адаптаційних корегувань. […]. Цілком зрозуміло, що як психічна дисгармонія може спричинити дисбаланс і дисфункцію зубощелепної ділянки, так і її корекція може відтворити гармонію СГС і сприяти відновленню психосоматочної рівноваги. Водночас два нерозривні складники, що руйнуються розладом або хворобою, об’єднуються лікуванням» (Рене Сірвен – викладач університету, засновник Інституту психосоматики у м. Монпельє, віцепрезидент Французького товариства психосоматичної одонтології).

◊◊◊

«Ця книга пропонує цілком оригінальний підхід до стоматології, базований на глобальному баченні людського організму, змодельованого шляхом впливу довкілля на ротову порожнину. Підхід, у якому зуби не лише кістки для жування чи елемент естетично привабливого вигляду, а й складова частина всього організму. Організму, в якому зуби можуть бути як недоліком і приносити страждання, так і бути носіями потужної енергії.

Ця енергія, яка так проситься назовні, зможе вивільнитися лише коли стоматолог спрямує свою увагу на меседжі правди, філігранно закодовані в зубах пацієнта.

Отже, йдеться про принципову зміну нашого способу мислення та лікування».

◊◊◊

«…мислення людини зумовлено її спадковістю, фізичним і психоемоційним оточенням, воно відображається в його ротовій порожнині, як у дзеркалі».

◊◊◊

«…проблеми із зубами завжди є ознакою порушень психіки».

◊◊◊

«Якщо ви маєте всі зуби і жоден із них вас не болить, якщо ви однаково легко жуєте на ліву та праву сторони, знайте, що ви належите до дууу-у-уже рідкісної категорії людей із повним балансом у роті. Ви серед тих, кого ми ніколи не бачимо в наших стоматологічних кабінетах».

◊◊◊

«Права сторона ротової порожнини, верхня та нижні щелепи, відповідають чоловічому полюсові пацієнта / пацієнтки.

Ліва сторона ротової порожнини, верхня та нижня щелепи, відповідають жіночому полюсові».

◊◊◊

«Кожен зуб по-своєму щось виражає. Ось чому карієс, адентія або ж нетипова позиція якогось зуба вказують на тип внутрішнього конфлікту пацієнта».

◊◊◊

«Оскільки існує залежність між «зубним» і «психічним» станами, будь-яке покращення стану зубів спричинює нові внутрішні обставини, тобто різні поведінкові риси, світогляд, прагнення і, як наслідок, — різне майбутнє. Отже, це занурення у себе є також стрибком в інше майбутнє».