Німецька академія мови і поезії в Дармштадті (Deutsche Akademie für Spracheund Dichtung, DASD) оголосила цьогорічного лауреата Премії імені Йоганна Генріха Мерка (Johann-Heinrich-Merck-Preis). Ним став австрійський письменник, журналіст, перекладач, спеціаліст з проблематики Центральної та Східної Європи, зокрема східноєвропейської історії, Мартін Поллак. Дослідника відзначено за літературну критику та есеїстику.

https://www.deutscheakademie.de/de/auszeichnungen/johann-heinrich-merck-preis

Журі обґрунтувало свій вибір зокрема й тим, що Мартін Поллак, досліджуючи європейську історію, відновлює її забуті місця, заповнює прогалини пам’яті, ретельно і послідовно реконструює події, пов’язані з історичними злочинами, демонструє, як історія формує ландшафт і долі людей. З’ясовуючи специфіку механізмів запам’ятовування, приховування, фальсифікації історичних фактів, Мартін Поллак рухається шляхом пошуку та встановлення істини. І в цьому особлива цінність його роботи.

Мартін Поллак – один із перших сучасних дослідників, хто написав про історичні регіони Буковину та Галичину, охопивши питання їхніх культури, етно-ментальної специфіки, економіки, історико-політичних процесів.

У «Видавництві 21» вийшли книжки Мартіна Поллака «Мрець у бункері» (переклад: Неля Ваховська), «Цісар Америки. Велика втеча з Галичини»(переклад: Люба-Параскевія Стринадюк, Неля Ваховська, Олександра Григоренко), «Отруєні пейзажі» (переклад: Неля Ваховська), «До Галичини. Про хасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини» (переклад: Неля Ваховська): http://www.books-xxi.com.ua/brands/pollakmartin

За свою діяльність Мартін Поллак удостоєний численних відзнак. Урочиста церемонія нагородження Премією імені Йоганна Генріха Мерка відбудеться 28 жовтня у Дармштадті.

Довідка: Премія імені Йоганна Генріха Мерка з літературної критики та есеїстики присуджується з 1964 року Німецькою академією мови та поезії. Приз фінансується дармштадтською науково-технічною компанією «Merck».

ПРО МАРТІНА ПОЛЛАКА

Народився 25 травня 1944, м. Бад-Галль). Австрійський письменник, журналіст, перекладач. Вивчав славістику та східноєвропейську історію в університетах Відня, Варшави, Югославії. Від 1987 працював у журналі «Der Spiegel», був кореспондентом у Відні та Варшаві. З 1998 вільний літератор. З 2012 по 2014 рік – куратор програми Ляйпцизького книжкового ярмарку «Транзит», присвяченої літературі України, Білорусі та Польщі. Усі книги Мартіна Поллака прямо чи дотично пов’язані з проблематикою Центральної та Східної Європи, зі східноєвропейськими євреями. Серед найвідоміших книг Поллака «До Галичини», «Смерть у бункері. Історія мого батька», «Цісар Америки. Велика втеча з Галичини», «Отруєні пейзажі».

Інга Кейван, PR-менеджер «Видавництва 21»

+38(096)532 92 36

+38(099)475 85 61

ikeyvan7612@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=10000149979173